Tiskařský šotek nebo redakční krácení ve volyňském zpravodaji?

Tiskové dozvuky food festivalu

Poslední předadventní sobotu zaplnili volyňskou tržnici kulinářští nadšenci, kteří se chtěli podělit o zážitek z dobrého jídla a pití. Volyně Food Festival byl od samého začátku koncipován především jako slavnost jídla v originálních variacích, netradičních chutích a vůních. Oproti jiným akcím podobného ražení se zde neprezentovaly restaurace, ale prostor kuchařskému umu byl vyhrazen zejména pro zapálené kulináře z Volyně a okolí, kterých se tady zcela dobrovolně sešlo celkem dvacet sedm! U jednotlivých stanovišť jste mohli ochutnat polévky, masité i vegetariánské pokrmy, slané i sladké chuťovky, domácí kváskový chleba, raw kuchyni, speciality mezinárodní kuchyně či skvělé sladkosti doplněné kávou z rodinné pražírny. To vše pak vhodně kombinovat s ve Volyni uvařeným pivem, dobrým vínem, domácí limonádou, moštem či speciální pálenkou z medoviny. Je zbytečné vyjmenovávat všechna ta úžasná jídla, neboť chuťový zážitek je slovy nepostižitelný, a kdo neochutnal, neuvěří…V celkovém hlasování o Nejlepšího kulináře, do kterého se mohli návštěvníci zapojit, si vítězství zajistil tým třídy 6.B ze ZŠ Volyně se svými muffiny. Oslovilo i jehněčí s citronovo-pistáciovou krustou, domácí pivo a paštika či sušené maso. Zájem návštěvníků ochutnat či se jen inspirovat pořadatele mile překvapil a dodal síly pro další podobné akce, na něž se můžete těšit. Bohužel budeme jen těžko hledat ve Volyni dostatečně velký prostor, neboť i pro tento spíše nultý než první ročník byla volyňská tržnice malá. Na závěr snad jen i za organizátory vše vystihující facebookový komentář Sabiny Remundové: „Včerejší Food Festival ve Volyni byl pro mě nejen o jídle, ale o příkladném sousedském setkávání, radosti. Moc se vám to povedlo a už teď se těším na vaše příští akce. Tvůrčí, pozitivní a radostný přístup k životu je naše naděje, budoucnost pro naše děti. Méně nářků a planého sdílení hrůz, více lidí činu, inteligence a radosti ze života, jako jste vy tam u vás v Pošumaví.“ Děkujeme. Děkujeme i za všechny další pozitivní ohlasy a hojnou návštěvnost. A pokud máte ve svém kuchařském repertoáru specialitu, o níž byste se chtěli podělit s ostatními, neváhejte a přidejte se příště k nám.

Jindřiška Černá a další kulinářští nadšenci nejen z Volyně v dolyně

Tiskařský šotek nebo redakční krácení?

Po přečtení lednového Zpravodaje města Volyně, konkrétně článku o food festivalu z mého pera, si kladu pádnou otázku ohledně dodatečných úprav jednotlivých příspěvků. V samém závěru textu totiž zmizela dvě slova, čímž text ztratil základní záměr: nezmínit v celém jeho obsahu strůjce této akce – spolek Volyně v dolyně a skromně ho uvést až na konci. Nepodařilo se. Volyně prošlo, v dolyně ne. Vzato selským rozumem si mohl buď zařádit tiskařský šotek, což by kalilo pohled na profesionální kvality najaté firmy nebo byl článek v průběhu předtiskových úprav redakční či jinou radou „redakčně krácen“ a z Volyně v dolyně se udělalo Volyně bez doliny, což vzhledem k dostatku místa pod textem nevypadá moc věrohodně. Pro poklidný život volyňský je to v lednovém či únorovém ospalém počasí věc povahy nezásadní, ale pro mne a věřím, že i pro mnohé další, je to jistý signál a varování, neboť cenzuru, a to nejen tiskovou, už značná část z nás zažila a ne všichni by se k těmto praktikám chtěli vracet.

Podniknout pátrání kde, proč nebo díky komu se to stalo, považuji za zbytečné mrhání času a energie (neb nevyjasnily se v našem státě kauzy ledajaké), a proto volím pro všeobecnou informovanost i jako formu obrany tuto drobnou polemiku.

S úctou ke všem Jindřiška Černá.

 

Krátké vysvětlení k výše uvedeným článkům

Krátké vysvětlení k výše otištěným článkům. Text prvního možná znáte z lednového zpravodaje. Zde není zařazen, aby sloužil k opětovnému informování o proběhlé akci, ale z důvodu zcela jiného. Ve Zpravodaji města Volyně nebyl zveřejněn v plném znění, a to bez předchozího upozornění autora redakční radou. Jako reakci na to jsem posílala do únorového vydání druhý výše publikovaný text, s polemikou, proč tato situace nastala. V mezičase, po vydání lednového výtisku a přípravou únorového jsem byla kontaktována starostou města panem Valhodou s tím, že v prvním článku uvádím polopravdy (největší závadou textu podle něho bylo, že tam nebylo uvedeno, že festival byl pořádán ve spolupráci s Volyňskou kulturou, p.o. Města Volyně), a proto bylo z článku v předtiskových úpravách odstraněno „v dolyně“. Má obhajoba, že mne mohla redakční rada kontaktovat a domluvit se, vyzněla naprázdno. Druhý článek neprošel do zpravodaje vůbec…

Naskýtá se mi otázka, jak funguje redakční rada v předtiskové fázi při přípravě zpravodaje. Kdo konkrétně rozhoduje o tom, co se otiskne a co ne, popřípadě v jakém rozsahu a kdo má za úkol konzultovat eventuální úpravy s autorem článku? Učinila jsem dotaz na některé členy zvolené redakční rady. Odpovědí mi bylo, že se žádná redakční rada před vydáním lednového ani únorového vydání nekonala. Podle Zásad pro vydávání „Zpravodaje města Volyně“ schválených radou města a platných od roku 2012 jsem nenašla žádný rozpor, podle něhož by měl být článek krácen nebo vyřazen z tisku. Proto si opětovně kladu neodbytnou otázku. Kdo dává souhlas k „redakčnímu“ krácení tohoto typu, které se mi opravdu velmi nezamlouvá a jeví se jako krajně neprofesionální?

J. Černá

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

Scroll to top